مالیات بر ارزش افزوده
یکی از راه های کسب درآمد دولت ها جهت هزینه های کشوری دریافت و جذب مالیات می باشد. مالیات ها به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم توسط دولت وصول می گردد. یکی از انواع مالیات ها که به صورت غیر مستقیم وصول می گردد مالیات بر ارزش افزوده می باشد که در مقاله پیش رو از ثبت تیرگان در مورد این مالیات توضیحاتی خدمت شما خواهیم داد. جهت کسب اطلاعات دقیق در ارتباط با ثبت شرکت و قوانین آن با ما در ارتباط باشید.
مالیات برارزش افزوده چیست؟
همانگونه که گفتیم یکی از روش های دریافت مالیات به صورت غیر مستقیم مالیات بر ارزش افزوده می باشد. معنای آن مالیاتی می باشد که به دلیل ارزش افزوده ایجاد شده است. در فرایند تولید کالا و خدمات به صورت مرحله ای وضع گردیده و در نهایت به صورت غیر مستقیم از خریداران یا مصرف کنندگان آن کالا اخذ می شود. مالیات بر ارزش افزوده همانگونه که گفته شد از تمامی مراحل مختلف تولید، توزیع و عرضه یک محصول یا خدمت گرفته می شود. در واقع از همان زمان که تولید کننده کالا مواد اولیه را خریداری می کند مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز پرداخت می کند. اما در روند بعد و زمانی که کالای تولیدی به دست متقاضیان می رسد مالیات آن به وسیله خریداران پرداخت می شود.
عوارض خاص
برخی از گزینه ها و اجناسی که مالیات بر ارزش افزوده به آن ها تعلق می گیرد، شرایط ویژه ای دارند. به طور مثال می توان به مالیات خودروها اشاره کرد. البته در این میان خودروهای خاصی استثنا هستند. مانند خودروهای مربوط به معادن، کشاورزی، راهسازی و غیره. برای باقی موارد باید مالیاتی به اندازه یک درصد از مبلغ فروش داخلی یا جمع میزان گمرکی و حق ورودی پرداخت شود. دقت کنید اگر این عوارض پرداخت نشود، میزان دو درصد در ماه جریمه تعلق می گیرد. دقت داشته باشید که برای خودروهای دولتی قوانین متفاوت است. در این راستا نیروی انتظامی باید ورود کند و سند مالیات دریافت و به سوابق مورد نظر وارد نماید.
یکی دیگر از انواع مالیات که به عنوان عوارض خاص در نظر گرفته می شود، مربوط به سیستم ناوگان حمل و نقل برون شهری است. در این میان پنج درصد از ارزش بلیت سامانه های زمینی به جز ریلی، دریایی و هوایی به عنوان مالیات گرفته می شود.
لیست کالاها و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده
قانون جمهوری اسلامی 13 مورد را از پرداخت مالیات ارزش افزوده معاف نموده که به صورت تجمیع عبارتند از:
- محصولات کشاورزی و دامی که عبارتند از: دام و طیور، غذای دام و طیور، آبزیان، زنبور عسل، نوغان، محصولات کشاورزی خام و غیر فراوری، کود، نهال، بذر و سم.
- محصولات و خدمات آموزشی و پژوهشی طبق مقررات درج شده، کاغذ چاپ، مطبوعات، کتاب و لوازم تحریر
- انواع مواد غذایی شامل آردخبازی، شکر، قند، نان، پنیر، روغن نباتی، شیر، سویا و گوشت
- کالاهای اهدایی به وزارت خانه ها و مؤسسات دولتی
- دارو و لوازم خدمات درمانی، توانبخشی و حمایتی
- انواع خدمات حمل و نقل هوایی، دریایی، ریلی و جاده ای
- انواع خدمات بانکی و اعتباری، بانک ها، مؤسسات و صندوق های مختلف
- اقلام و تجهیزات نظامی و امنیتی مختلف
- خدمات مشمول مالیات بر درآمد حقوق بر اساس قوانین
- اموال غیر منقول
- صادرات کالا و خدمات
- تجهیزات ناوبری فرودگاهی
- فرش دستباف
این ها کالاها و خدماتی هستند که از مالیات طبق قوانین جمهوری اسلامی معاف می باشند.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده
میزان مالیات بر ارزش افزوده دارای دو قسمت متفاوت یعنی مالیات و عوارض می باشد. در ابتدای تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده نرخ 3 درصد برای آن در نظر گرفته شد. سپس به مرور زمان این نرخ اضافه گردید. این میزان تا سال 90 ثبات داشته است و در این سال به 4 درصد افزایش یافت. در سال های 91 ,89 , 93 و 94 نرخ مالیات به ترتیب به5 ,6 , 8 و9 درصد افزایش پیداکرد. از آن زمان تا به حال ثابت مانده است. از این 9 درصد 6 درصد مالیات و 3 درصد عوارض آن می باشد.
سخن آخر
در این مقاله از وب سایت ثبت تیرگان ما به بررسی شرایط مالیات بر ارزش افزوده پرداخته ایم. اما نکته آخر این که موسسه تیرگان ثبت آمادگی خود را جهت بررسی و حساب های دوره ای مالیات توسط کارشناسان حقوقی خود اعلام نموده و جهت مشاوره و همکاری های لازم از طریق قانون در سریع ترین زمان ممکن امور مهم را انجام خواهد داد.