نقش مدیرعامل در شرکت های تجاری
به طور معمول و روزانه ما با واژه های خاصی در زمینه ثبت شرکت و موارد مربوط به آن روبرو می شویم. ممکن است در طول روز چندین بار نام مدیر عامل شرکت به گوش شما خورده باشد. اما تا به حال فکر کرده اید مدیر عامل شرکت کیست؟ یا این که چه وظایفی را بر عهده دارد؟ یا مدیر عامل در شرکت های تجاری نقش پر رنگی را ایفا می کند. در مقاله پیش رو از وب سایت ثبت تیرگان به بررسی نقش مدیرعامل در شرکت های تجاری خواهیم پرداخت و در مورد آن توضیحاتی خواهیم داد.
مدیرعامل شرکت تجاری کیست؟
وقتی عده ای از شرکا و سهام داران دور هم جمع شده و شرکتی را ایجاد می کنند برای اداره امور شرکت و اجرای تصمیمات جمعی باید یک نفر انتخاب شود. رکنی که در شرکت های تجاری برای اداره امور شرکت انتخاب می شود هیئت مدیره است. اما ذکر این نکته ضروری است که اعضای هیئت مدیره صرفا تصمیمات را می گیرند و مسئولیت اجرایی و انجام تصمیمات شرکت را به فرد دیگری به نام مدیرعامل واگذار می کنند. مدیر عامل شرکت تجاری فردی است که برای انجام امور اجرایی و اداری شرکت انتخاب می شود. بدیهی است که لازم است برای انجام وظایف، اختیاراتی به او داده شود. به عنوان مثال اجازه امضأ کردن اسناد را داشته باشد. پس می توان گفت نقش مدیرعامل در شرکت های تجاری حیاتی و مهم است.
مسئولیت مدیر عامل در شرکت های تجاری
دقت داشته باشید که این مسئولیت در شرکت های با مسئولیت محدود و سهامی خاص بیشترین کارایی در جامعه را دارند. از این رو به وظیفه مدیریت در این دو قالب شرکت ها می پردازیم:
مسئولیت مدیرعامل در شرکت های تجاری سهامی عام
طبق قانون تجارت مدیرعامل را به گونه ای خاص خود معرفی می کنند. در این قالب از شرکت ها هیئت مدیره یک شخص حقیقی را به عنوان مدیر عامل معرفی می کند. تعیین حدود، اختیارات و حقوق نیز با هیئت مدیره می باشد. البته نکته مهم و قابل ذکر این که مسئولیت استخدام مدیرعامل نیز بر عهده هیئت مدیره می باشد و بایستی به امضای تمامی اعضا برسد. البته این شخص قادر است از میان افراد هیئت مدیره و حتی شریکان و سهامداران شرکت نباشد. در کل در این قالب شرکت ها در مورد حیطه و وظایف و اختیارات مدیرعامل نکات بسیاری را بایستی گفت. مهم ترین این که مدیر عامل موظف است مطابق آن چه هیئت مدیره برایش مشخص نموده است عمل کند. همچنین هیئت مدیره می تواند قسمتی از وظایف خود را به مدیرعامل تفویض نماید. در این صورت مدیرعامل موظف به انجام آنها می باشد.
شرح وظایف مدیر عامل شرکت مسئولیت محدود
اصلی ترین نکته در مورد مدیر عامل در این قالب شرکت ها این است که مسئولیت و اختیارات مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود بسیار گسترده است. در واقع مدیرعامل می تواند هر اقدامی که برای اداره شرکت و نمایندگی آن در مقابل اشخاص ثالث نیاز باشد انجام دهد. اما آنچه در واقع قانونی و منطقی به نظر می رسد این است که معمولا حیطه وظایف و اختیارات مدیر عامل در اساسنامه پیش بینی گردیده است. در واقع محدودیت هایی اعمال می شود تا با توجه به اختیارات وسیعی که قانون به مدیرعامل داده است سوء استفاده شخصی نگردد. در این صورت مدیرعامل موظف است طبق اساسنامه عمل کند.
مسئولیت های مدیرعامل
مسئولیت مدیرعامل در شرکت های تجاری همراه با سختی های زیادی است. مدیرعامل شرکت علاوه بر اختیاراتی که در اداره شرکت دارد در برخی موارد نیز مسئولیت دارد که این مسیولیت ها به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم می شود.
مسئولیت حقوقی
طبق ماده 142 لایحه اصلاحی قانون تجارت بیان شده در صورتی که به دلیل سوء مدیریت مدیر عامل و یا عمل نکردن به مقررات قانونی و اساسنامه شرکت، ضرر و زیانی به اعضای شرکت یا شخص ثالث وارد گردد مدیرعامل مسئول جبران این خسارت می باشد. طبق همین قانون گفته شده اگر مدیر عامل باعث ورشکستگی شرکت گردد جبران خسارت برعهده او می باشد.
مسئولیت کیفری
برخی از اقدامات مدیرعامل یا هیئت مدیره جرم شناخته می شود و باعث مجازات می گردد. این موارد در ماده 258 لایه قانون اصلاحی چنین آمده:
افراد زیر به حبس تادیبی از یک سال تا سه سال محکوم خواهند شد:
رئیس و اعضا هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت که بدون صورت دارایی و ترازنامه یا به استناد صورت دارایی و ترازنامه مزبور منافع موهومی را بین صاحبان سهام تقسیم کرده باشند.
ارائه ترازنامه غیرواقعی از سوی هیئت مدیره و مدیرعامل جهت فریب و پنهان داشتن واقعیت شرکت به سهام داران
رئیس و اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت که اموال یا اعتبارات شرکت را برخلاف منافع شرکت برای مقاصد شخصی یا برای مؤسسه و یا شرکت دیگری که خود به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در آن ذینفع باشند مورد استفاده قراردهند.
رئیس و اعضا هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت که باسو نیت از اختیارات خود برای مقاصد شخصی یا منافع مؤسسه و شرکت دیگری که در آن ذینفع هستند استفاده کنند.
سخن آخر
در این مقاله از وب سایت ثبت تیرگان ما به بررسی مسئولیت و نقش مدیرعامل در شرکت های تجاری پرداختیم. اما با توجه به موارد گفته شده مؤسسه تیرگان ثبت آمادگی دارد تا با تنظیم اساسنامه و تغییرات قانونی در آن نسبت به ثبت شرکت و دیگر موارد حقوقی مربوط به آن از مسیر قانونی شما را یاری کند.